Як зробити макро фото? 5 простих порад для кожного

Що таке макро фото?

Це фото, на якому малий об’єкт зображений у власному розмірі або збільшений до десяти разів. Тобто, це фотографія з масштабом від 1:1 до 1:10.

Хороша техніка, наявність макрооб’єктива, лінз, подовжуючих кілець, штативу, спеціального спалаху значно спрощують процес макрозйомки. Але при наявності компактного фотоапарату з незмінним об’єктивом чи телефону можна теж зробити вдалі кадри, особливо якщо ви любите макро фото так сильно як я.

Для мене це окреме маленьке хобі, окрема філософія фотографії.

На сайті вже розкрито частину секретів макрозйомки, але хочеться ще раз виділити важливі моменти.

 

5 головних правил макрозйомки для починаючих

1.Освітлення.

Один з найважливіших пунктів при будь-якій зйомці.

Фотографуйте при денному світлі або з допомогою макроспалаху чи саморобних додаткових конструкції, які роблять світло м’якшим і є бюджетною альтернативою професійній техніці.

павук

2.Композиція.

Будь-яку річ можна сфотографувати цікаво. Навіть якщо взяти звичайну ромашку чи кульбабу, спробуйте сфотографувати її з різних сторін, під різними кутами, сфокусуватися на різних фрагментах.

Не шкода витратити кілька годин, якщо результат - фото зі змістом і своєю особливою атмосферою.

кульбабка

3.Фон макро фото.

При макрозйомці він завжди розмитий, тому увага зосереджена на основному об’єкті зйомки. Залишається тільки слідкувати за тонами заднього плану, щоб вони не зіпсули композицію і не перетягнули на себе всю увагу.

квіти

4.Терпіння.

Пошук деталей, ракурсів, ідеальної відстані і освітлення потребують часу і терпіння.

Коли мова йде про комах, потрібно поводитись по-особливому тихо і обережно. Важливо вивчити місця проживання і поведінку своїх моделей, щоб фотополювання мало більше шансів завершитися вдало.

павук

5.Деталі.

Макро фото - це не тільки комахи і квіти.

Щодня нас оточують дрібниці, які здаються буденними і нудними, але при правильному ракурсі і освітленні вони можуть ожити по-новому, створюючи неповторну гру ліній і кольорів.

тут був смаколик