Негативний простір. Чому фон на фото важливий?

На що в першу чергу звертаєте увагу, коли збираєтесь зробити фото? Звичайно, на річ, яку захотілось сфотографувати..

Вище бачимо звичайну квітку. Зараз можна легко описати, що знаходиться навколо неї, але як часто ви звертаєте на це увагу в процесі зйомки? Наскільки це важливо? Чи намагаєтесь зразу зробити ідеальний фон?

Все, що навколо головного об’єкта, - це і є негативний або білий простір. Його століттями використовують в різних напрямах мистецтва і, думаю, важливо згадати про нього в фотографії.

Який має бути фон на фото?

Саме визначення негативного простору здається зрозумілим, але уявлення про нього є досить суб’єктивними. Комусь підходить однотонний непомітний фон, хтось, навпаки, хоче доповнити композицію предметами чи кольорами, комусь подобається розмитість навколо об’єкта зйомки. Всі варіанти різні, але хороші, бо їх об’єднує простота і ненав’язливість - такий фон не буде перетягувати на себе увагу, а тільки доповнить кадр.

Чому негативний простір такий важливий?

1.Він зосереджує увагу на об’єкті зйомки, підкреслює його важливість - це головне завдання фону, тому важливо звертати на нього увагу в процесі зйомки, щоб пізніше не замальовувати чи обрізати зайве в редакторах. Також важливо, щоб фон і об’єкт по кольору гармоніювали між собою, але не зливалися.

2.Створює настрій і атмосферу фото. Човен на фоні туманного ранку і в світлі західних променів - це два зовсім різні кадри, які викличуть різні емоції при перегляді.

Скільки має бути вільного простору на фотографії?

Є загальне правило: негативний простір повинен займати приблизно ⅔ частини кадру. В інших випадках фото буде здаватись завантаженим чи, навпаки, порожнім.

Такі визначення і правила корисні для початківців, але тільки з досвідом приходить справжнє вміння будувати кадр, відчувати композицію. І кожен буде по-своєму оцінювати результат, тому що вільний простір можна використати по-різному.

Завдання цієї інформації - звернути вашу увагу на те, що знаходиться навколо (можливо, це не тільки про фото), а все інше залежить від досвіду і вподобань.