Правило третин в композиції. Чи використовувати його на фото?

То що таке правило третин?

Ділимо кадр двома горизонтальними і двома вертикальними лініями на 9 рівних частин. Таку сітку можна виставити на екрані фотоапарату. На перетині ліній чи на самих лініях розміщуємо важливі об’єкти. Це може бути людина, комаха, споруда, дерево, лінія горизонту - будь-який елемент, який є ключовим для вашого фото.

Правило третин часто приписують роботам відомих художників чи фотографів. Кажуть, що його використовували ще в Древній Греції і вважають чи не основою композиції. Але перша задокументована згадка про нього була у 1797 році в книзі англійського художника Джона Томаса Сміта, тому називати його основним важко, зважаючи на його молодість.

Звичайно, правило третин має свої плюси:

  • його можна використовувати в багатьох стилях фотографії;
  • збалансовує фото і допомагає краще використати негативний простір;
  • якщо ви просто не вмієте будувати кадр, це правило буде для вас корисним.

Через це правило є популярним серед починаючих і часто зустрічається в Інтернеті. Та якщо переглянути більше інформації про нього, то розумієш не таке воно і хороше.

Мінуси правила третин:

  • воно викликає звикання

Якщо ви повірили в легенду, що це базове правило і з нього легко починати, то є ризик непомітно для себе робити однакові фото і не розвиватись;

  • кадрування - поганий спосіб рятувати фото

Намагайтесь будувати кадр зразу, щоб потім не доводилось обрізати зображення і погіршувати його якість, щоб воно підходило під правила

  • персонаж не в центрі

Міф про те, що на лініях є точки сили, які притягують погляд часто заставляє нас відкидати вбік головного героя заради правила третин. Часто це недоречно. Наприклад, при портретній зйомці.

  • забуваємо про інші правила композиції, порушення яких псує кадр

Коли використовувати правило третин?

Я думаю, що воно може бути доречним під час зйомки пейзажів, кадрів, на яких багато негативного простору, іноді макрозйомки та для побудови фото в стилі Flat Lay. І навіть в цих випадках старайтесь експериментувати з іншими правилами композиції. Хто знає, може саме цей момент потребує свого героя в центрі кадру.