Налаштування фотоапарату взимку. Чому сніг не білий?

Взимку хочеться передати на фото білизну снігу, мереживо сніжинок і атмосферу свята. Але якщо використовувати автоматичний режим камери, то отримати зовсім інший результат: сіра, жовта або блакитна маса замість білих кучугур.

Якщо ви робите фото в форматі RAW, можна підправити баланс білого чи експозицію при обробці фото, але краще зразу налаштувати техніку правильно, бо не кожен кадр можна “витягнути” в фотошопі.

Як налаштувати фотоапарат в зимовий час? Як зробити сніг на фото справді білим?

1.  Експозиція

Якщо на фото багато снігу, то її значення краще виставити на показник +1 або більше. Це забере відтінки сірого.

2. Баланс білого

При автоматичному режимі фото може вийти жовтуватим або синім. В першому випадку якщо ви хочете додати холодних відтінків, то можна виставити баланс білого в режим “Daylight”. Також можна відкоригувати його вручну навівши на рівну ділянку снігу.

3. ISO

Взимку достатньо світло і можна виставити мінімальні значення ISO, щоб уникнути шуму.

4. Спалах

Краще його не використовувати, особливо під час снігопаду щоб не вийшло засвічених сніжинок чи ділянок снігу. Якщо фото виходить темнуватим то краще поекспериментувати з попередніми пунктами.  

5. Витримка

Під час снігопаду можна виставляти як коротку витримку (1/500), щоб отримати чіткі точки-сніжинки, так і довгу, якщо хочете щоб вони були схожі на лінії.

 

Також під час зимової зйомки можна використовувати бленду. Вона допоможе уникнути бліків на фото і буде додатковим захистом для об’єктива.

Для людей, які не люблять або не вміють користуватись ручним режимом, є режим SCN для зйомки взимку, де вже відкориговані експозиція і баланс білого відповідно до сезону. Він може бути позначений сніжинкою або сніговиком. Але зазвичай він є тільки в недорогих компактних фотоапаратах.