Причини, які заважають фотографуватися. Як побороти страх перед фотосесією?

Страх камери є в 1% населення Землі.

74 мільйони людей не можуть зробити фото. Набагато більше просто почуваються незручно перед об’єктивом. Якщо з фобією самому боротися важко, то з незручністю кожен з нас може справитись маленькими кроками.

Мені теж важко розслабитися, коли я по іншу сторону фотоапарату, бо звикла фотографувати інших. Дивно не контролювати ракурс, не знати скільки вийшло поганих і хороших кадрів, не мати можливості повноцінно керувати процесом.

В якийсь момент я задумалась, чого я боюсь насправді? Чого в принципі може боятися людина, яку фотографують?

Причин може бути багато:

-попередній невдалий досвід. Навіть якщо ми говоримо про подругу, яка не змогла вибрати хороший ракурс. Тут, як не старайся, ніяке позування не допомагає. Або невдалі моменти, які потрапили в кадр.

-страх неприродно виглядати. Це може бути через погану позу чи ракурс. А ще ці фотографії будуть в чужої людини.

-самокритика. В хорошому настрої мені подобаються ті фото, які я б забракувала в інший день. І навпаки - буває знаходжу недоліки і проблеми там, де їх нема або ніхто на них не зверне увагу.

-сором’язливість. Я часто переживаю, що про мене подумають інші. В такому випадку дуже складно зробити фото в кафе чи на людній вулиці. Здається, що всі дивляться, оцінюють і стає дуже важко розслабитись.

Також, буває незручно і перед самим фотографом. Часто, це незнайома людина, яка теж, здається, може оцінювати, засуджувати вашу поведінку чи побажання.

Немає універсального рецепту, який раптом допоможе не боятися.

Коли мене першого разу фотографували, я дуже хвилювалась і це було видно. Все одна я отримала багато задоволення і відтоді почало ставати простіше, тому я хочу поділитись своїми думками, про те як полегшити фотосесію..

Ось кілька порад, які можуть допомогти перемогти незручність перед камерою.

1.Підготуйтесь. Пошукайте в Інтернеті ідеї для фотосесії, підберіть одяг, виграшні пози. Порадьтесь з фотографом. Виберіть час і кілька локацій.

2.Поводьтесь природно. Не варто повторювати незрозумілі рухи моделей з журналів чи дивитись відео від гуру фотографій, які обіцяють, що якщо скластися саме так, то “ноги будуть здаватись довшими”. Головне зручність і природність. А після перших кадрів стане зрозуміліше, що варто робити, а що ні.

3.Не критикуйте себе. Завжди бувають невдалі фотографії. І тут не треба соромитись, звинувачувати себе у всьому на світі і все видаляти. Подивіться уважно, що саме вам не подобається. Може це вираз обличчя чи невдало поставлена рука. Проаналізуйте це і спробуйте знову.

4.Фотографуйтесь частіше. Вміння фотографувати і фотографуватися приходить з часом і спробами. Це не обов’язково мають бути професійні фотосесії. Робіть фото коли гуляєте з друзями, вчіться не хвилюватись і позувати в людному місці. Та навіть селфі в парку і ті допомагають побороти сором’язливіть!

Це може здатися занадто простим, але саме з таких малих спроб все починається. Зараз я стараюсь не загострювати увагу та своїй невпевненості, не переживати, що частенько кривляюсь на фото, що нога дивно стоїть чи рука живе своїм життям і не знає, куди прилаштуватися. Буває різне і з тим нічого не зробиш.

Головне - почати. З кожним разом буде ставати легше і цікавіше.