Популярний стиль Flat Lay? Як гарно і оригінально фотографувати звичайні речі?

Flat Lay - фото предметів розкладених на рівній поверхні, зроблене зверху.

Ще два-три роки тому флетлей був дуже популярним напрямом у мистецтві фотографії. Його часто можна було побачити в популярних блогерів, в рекламі різних товарів і послуг, а ще ці фото можуть стати доповненням статті практично на будь-яку тематику.

То невже все так просто? Розкидати хаотично предмети, сфотографувати і готово?

А ви спробуйте. Результат вийде далеко не такий, як на ідеальних картинках в стрічці Instagram. І тоді починається пошук прикладів, спроби їх відтворити, потім заміна предметів на свої і постійні їх переміщення.

То як правильно зробити Flat Lay?

1.Освітлення.

Це найважливіший пункт. Розкладки краще знімати при природному освітленні. Часто трапляються рекомендації фотографувати зранку або ввечері, але мені до душі і денні фото. Головне, щоб світло не було занадто різким.

2.Ракурс.

Фотографувати потрібно зверху і під прямим кутом. Можна стати на стілець чи використати штатив. На драбину я поки що не вилазила, але це теж ідея, бо чим вище тим зручніше фотографувати і є шанси зробити хороше фото.

3.Фон.

Найкраще коли він однотонний і не перетягує на себе увагу. Можна використати дерев’яні поверхні, підвіконники, кухонні столи, однотонні килими, пледи, тканини, простирадла, картон чи папір. Або пошукати фотофони в Інтернеті.

Можна комбінувати гладкі і текстурні поверхні, світлі і темні, однотонні і кольорові.

4.Композиція.

Загальна порада - розташовуйте предмети в кадрі рівномірно і на приблизно однаковій відстані один від одного.

Існує також правило третин. Поділіть фото двома горизонтальними і двома вертикальними лініями на 9 рівних площин. В точках перетину цих ліній розмістіть найважливіші предмети. Це основа композиції, від якої можна відштовхуватись.

5.Тематика.

Предмети мають належати до одної теми, розповідати одну історію, формувати один настрій. Не логічно ж фотографувати кросівки з косметичкою.

6.Кольорова гама.

Не обов’язково прив’язуватись до одного кольору чи відтінку, але предмети на фото повинні підходити один одному.

7.Чарівний ящик.

Назва дивна але пункт важливий для тих, хто хоче стабільно робити фото у стилі флетлей. Мова про коробку, в яку можна складати всі необхідні декорації, збирати різні дрібнички чи то просто тягати додому все підряд, що в майбутньому може знадобитись як деталь композиції.

Це загальні поради, які можуть стати основою для вашого фото. Далі експериментуйте, переставляйте предмети, забирайте або додавайте щось нове, поки не вийде ваше ідеальне фото.